Med anledning av Brännpunkts inlägg idag 16 okt 2013:

Medinflytandet blir lidande

Stigberget

Den föraktfulla attityden från våra så kallade folkvalda, som KRISTINA BERGLUND och ULLA BJÖRKMAN refererar till på Brännpunkt idag känner man av dagligen om man bor i en stad. Har man rest världen över och sett andra stora städer så inser man att vi medborgare i Svea Rike ändå har haft en liten möjlighet att hänga med på vad som händer och åtminstone en inbillad känsla av att våra synpunkter kommer att beaktas i samrådsförfaranden. Inte som i Asien tex där medborgarna får känna av att byggbolagen och politikerna bara ger order: ”Flytta på er puttifnaskar…bort härifrån – nu ska vi bygga skyskrapor”…och så får de skrapa ihop sina liv och försöka börja om någon annan stans. Nu vill utredare att det ska bli så här i Sverige också. NU – när vi istället ska gå andra vägen – medborgarna ska ta tillbaka makten från maktfullkomligheten. Det är val i sept 2014!

Men just nu…precis nu går allt med raketfart. Skattebetalarnas pengar ska tydligen sättas sprätt på… till sista krona – man kan se det på förändringar i stadsbilderna i var och varannan stad i landet. Partipolitikerna verkar ha enormt bråttom. Mycket sker som vi medborgare inte har en aning om. Vi ställs bara inför fullbordade faktum.

Ta bara den åverkan på Stigberget i Stockholm som Sthlm Parkering nu har satt igång. Utan att människorna som bor i byggnaderna ovanför ens blivit informerade. En teaterdirektör som jag känner förstår inte hur hon ska klara ekonomin då det kanske inte kommer att gå att spela under dessa tvår år. Att ens tänka sig att spränga sönder berget…FÖR VAD? De ska hålla på i 2 år från morgon till kväll, även helger…kan ni gissa för vad?. JO…för att 300 privatbilister ska få ha sina bilar någonstans. Och det byggs parkeringsplatser överallt, under skolgårdar under parker. Det har verkligen gått för långt i vad partipolitikerna gör med våra skattepengar. Det är 2013 och alla borde vara medvetna om hur resursslöseriet urholkar framtida generationers rätt att också ha ett bra liv.

Kan någon klok människa göra en bild över balansen i hur mycket av våra skattepengar som går till det som har med den bensindrivna bilen att göra kontra vård skola och omsorg…som är det egentliga området för våra skattemedel? Jag vill verkligen veta, för jag tror att det är en enorm obalans. Hörde precis på på ”Partiledardebatten” där det framkom att byggnationen för 3 mil väg (trettio kilometer) motorväg, det som kallas ”Förbifart Stockholm” ska kosta minst 30 miljarder kr…jag vill tro att jag har hört fel. EN MILJARD = det är tusen miljoner kronor x 30….och då är det visst lågt räknat. För det bensindrivna bilsamhället??? I Hallandsåsen sparade man visst 10-15 minuter för 10 miljarder. Fullständigt huvudlösa projekt. I nästa andetag pratar de om miljövänliga satsningar…det måste vara något allvarligt fel någonstans.

Allt nytt de bygger ger dessutom en fasansfull människofientlig känsla…det räcker med att åka ner till det som kallas ”Nya Sjöstaden” för att inse att man nu bygger robotstäder. Hela området ger en känsla av att man lyft ut en datoranimerad värld. Och nu ska de bygga ett nytt SERGELS TORG på SLUSSEN och stänga ute det enorma panorama som alla hänförs av som kommer upp på Slussen området. Vad ska vi ta oss till? Har vi galningar på alla beslutsfattande positioner? En god vän till mig som idag är 84 år men som när politikerna rev Klarakvarteren arbetade på Parkteatern. Hon sa att hon ofta var upp på Stadsbyggnadskontoret och hon berättade att där satt de som i chock…”Ska vi verkligen göra det här…ska vi verkligen riva Sergels atélje”…osv. Hon sa att hon upplevde det som om de arbetade som i trans…för att de inom sig kände att det var fel. Då var det sossarna…nu är det moderaterna som ska rasera en väldigt stor del av vår stad. Men de har ju alltid samarbetat bakom kulisserna. Frågan är hur länge vi medborgare ska tolerera deras framfart?

Varför de inte längre vill renovera, reparera, restaurera, återställa förstår väl alla idag. Att det handlar om att förmera kapital – inget annat, börsen måste hållas rullande och banker och byggbolag. Det är vi medborgare som måste sätta stopp för det här innan dessa girigdjävlar tar kål på hela planeten (med våra skattepengar dessutom).

Att byggbolagen skulle bygga på varenda gräsplätt och ta varenda park om det var möjligt, de inser ju alla. Byggbolagen vill inget annat än att tjäna pengar, deras blick än endast inställt på bygga, bygga, bygga. Legoklossar, där mallen är den samma varje gång för att hålla nere kostnaderna. Man vill ju tjäna så mycket som möjligt på så lite insatt kapital som möjligt. Likriktiningen är fasansfull. Man blir illamående av att befinna sig i en miljö där man upplever att de som byggt inte velat något annat än att roffa åt sig så mycket vinst som möjligt och därmed struntat fullständigt i att det är människor av kött och blod och känslor som ska bo där. På många platser i landet tänker man t.o.m. ta dyrbar jordbruksmark i anspråk…något som verkligen visar på hur extremt okunniga de är. Girigheten bedövar klokskapen.

Oscar Kjellberg skriver på sin blogg: ”Finns det kanske en ohelig allians mellan de som har mest på att vinna på en stad som växer – även om det blir till priset av att man förstör den bästa och mest värdefulla åkermarken? Det är ju byggentreprenörer, byggare av alla slag, fastighetsägare, byggbyråkrater, byggpolitiker och, inte minst, bankerna. Vi bygger storstäder för en befolkning som inte kommer att kunna försörjas eftersom storstäderna blir oekonomiska när vi tvingas göra dagens globaliserade jordbruk fossilfritt.” och hänvisar till artikeln: Vi måste skydda vår produktiva mark”.

Girigheten går först…samtidigt som vi förstör våra levnadsmiljöer. Min gamla mamma sa: ”- Det känns så konstigt att komma in till sin stad och allt har förändrats, man känner inte igen sig.” Det är också ett övergrepp som dessa partipolitiker tillsammans med byggare och banker gör sig skyldiga till. Det är våra invanda levnadsmiljöer de raserar.

Ofta tänker jag på Olle Adolphsons sång på 1960-talet som kom ur sorgen över förstörd levnadsmiljö ”va ere får några dårar som härjar i stan”- INGET har ändrats. Samma sorts dårar leker med våra skattepengar. Men nu måste vi sätta stopp för dårarna!

I den politiska klassen, klättrarnas värld, finns inte vi medborgare som annat än shoppingenheter. Det här har eskalerat sen början av 1980-talet. Det finns hur många exempel som helst. Politiker arbetar ihop med byggbolag och banker med våra skattepengar – FÖRE omtanken om medborgarna i skola, vård och omsorg.
Här är några plock från nätet:

Kritiserat miljardbygge fortsätter enligt plan
Nu rivs skandalbygget (fort och illa kan ingen gilla)
Skandalbygget upprör sponsorerna
Han pekar ut miljöboven på skandalbygget BO01
Idag invigs skandalbygget BO01 i Malmö
Skandalbygget i Lina stoppat efter ny razzia
Skandalbygget Arena Vänersborg
Nordens högsta hus byggs i Göteborg (fast det tål inte stockholmspolitikerna så nu ska de bygga en ännu högre snabel)
– Vad ska vi ha i det nya höghuset?
Skandaler i byggbranschen tyvärr inget nytt
– Strykbrädeaffären – Hård kritik mot VD och kommunalråd (Norrköping)
Alliansens ledamöter avgår ur styrelsen (Norrköping)
Sparkad VD får nästan en miljon –  (Norrköping)
Nybygge blev skandalbygge – (Gällivare)
Kommunen försvarar upphandlingen av arenabygge –  (Östersund)
JA till arenabygget för 260 miljoner kronor – byggstart i mars –   (Östersund)
Arenabyggen tar pengar från vård skola och omsorg – (ändå är det politikerna som driver igenom alla dessa gigantiska byggprojekt)
Granskning av miljardrullningen runt kommunernas arenabyggen väcker uppmärksamhet
Skattebetalarna får ofta stå för notan vid arenabyggen
Ekonomiskt risktagande bakom arenabyggen
 Nya brottsmisstankar mot chef vid arenabygget
– Kapitalet vill inte spela på Friends Arena

Allt det här visar på hur vi av nöden behöver kräva genomskinlighet överallt där skattebetalarnas pengar används. Det här är bara en kort lista jag plockat ihop på en halvtimme…den skulle kunna fortsätta sida upp och sida ner hur långt som helst – årtionde efter årtionde bakåt i tiden. För att inte tala om alla Gallerior som smular sönder varenda småstad, allt det pittoreska försvinner och hetsen i att shoppa, shoppa, shoppa som det enda fritidsnöjet för medborgarna ökar – för att girigheten vill kunna fortsätta spela med aktier. Och då har vi inte berört kostnaderna för landets alla flygplatser…där få av dem får ihop det ekonomiskt (skattebetalarna betalar). Men allt det här, det kan ju inte få fortsätta.

Vad är det för individer som är våra så kallade företrädare? Jag grubblar dagligen. Chefredaktören på Tidningen Affärsvärlden skrev den bästa analys jag läst om våra kommunledningar: ”Kommunalrådens osmakliga falloskult

Kära medmänniskor…det enda vi kan göra är att ta ifrån dem makten. Och det enda sätt vi kan göra det på är att bygga ett nytt demokratiskt system. Några kloka människor har tack och lov redan börjat att arbeta med detta för ca 10 år sen och några har nyss börjat (jag hoppas att de enas under samma tak innan valet).

LÄS IN ER PÅ direktdemokrati innan valet nästa år. Alla som har någon kunskap som behövs och känner att ni vill hjälpa till – hör av er till dessa partier. Det här måste bli en folkrörelse…det är vi alla som behöver skaka av oss systemen som möjliggör stöld av våra skattepengar – och det måste vi göra tillsammans.
Aktiv Demokrati
Äkta Demokrati
Direktdemokraterna

Anna Gustin
Tidskatt/Facebook – ekonomisk allmänbildning

Människor drömmer om återställande av forna stadsdelar, så är det…vi har inte varit med att besluta om förstörelse…så vi saknar något, sörjer och begråter det och det känns i hjärtat:
– Husen stockholmarna vill bygga upp

Annonser