EKONOMISK ALLMÄNBILDNING

Vi måste ta tillbaka makten över våra pengar – och därigenom våra liv!!!

Det har tagit så lång tid för oss människor att förstå och genomskåda vad exponentiell tillväxt faktiskt är…men tack och lov börjar insikten sprida sig snabbt nu: Här är en lektion på 2 min: Den omöjliga Hamstern (på engelska)

Kunskaper om det skuldbaserade penningsystemet är inget vi får i skolan…tyvärr! Så vi måste utbilda oss själva, för inte heller på landets ekonomiskolor lär man ut något om detta. Där verkar man se på räntan som om det vore en naturlag.

I våra olika media pratas då och då om att ekonomikunskap bör komma in på skolschemat – men då menar man inte det som handlar om riktig ekonomi, utan om hur man gör pengar på pengar, sätter sig i skuld och lär sig att spela på aktiemarknaden, eller det Globala casinot om man så vill. Det systemet håller nu på att ta kål på vår planet. Vi lever med ett system som bygger på BRIST och uppmuntrar girighet. Många kloka människor har sett detta för länge, länge sedan…och skrivit om det…utan att ha fått gehör. Fler och fler börjar tack och lov inse det idag…nu när vi lever i elfte timmen. Nu måste många fler snarast förstå att något radikalt måste göras.

För många år sedan sa en kanadensiska ekonomen David Korten på ett mycket enkelt sätt och på bara några meningar, vad allas vårt problem ligger:
”- Vi befinner oss vid en mycket kritisk tidpunkt i den mänskliga historien, för att det som händer är att vi har koncentrerat kontrollen över de ekonomiska krafterna till ett system som bara intresserar sig för pengar och pengars växande. Vi håller bokstavligen på att förstöra livet på planeten. Vi förstör samhällslivet och till och med livet för individen, med det enda syftet att tjäna pengar – som inte är något annat än siffror. Det är det ultimata vansinnet. Genom att skapa ekonomisk tillväxt ökar vi visserligen produktionen, men samtidigt minskar vi den reala förmögenheten i världen, eftersom vi förstör den fundamentala produktionen på planeten. Om vi fortsätter som förut så leder det i riktning mot civilisationens förstörelse och potentiellt till att vi utplånar vår egen art. Så på ett grundläggande plan beror vår framtid på om vi vaknar upp och ser:
 – vilka krafter som formar våra liv
– om vi återtar kontrollen över våra institutioner OCH
– kräver tillbaka kontrollen över våra egna värderingar.
Vi har skapat en mycket annorlunda värld som inte längre reagerar på livets behov eller på mänskliga behov. Man kan säga att vi har blivit så besatta av pengar och att tjäna pengar, att vi har glömt hur man lever. Det här är en fundamental fråga om att LÄRA OM, vi måste lära oss på nytt hur man lever – om vi vill ha en framtid för våra barn.”
LÄS hans bok: ”Agenda för en Ny Ekonomi” (kan säkert lånas på biblioteket).

Om man vill förstå vårt ekonomiska system så får man själv läsa in sig på olika områden, och sen helst diskuterar med sina nära och kära för att sen dra sina egna slutsatser. Jag var själv en vuxen kvinna innan jag förstod hur katastrofalt illa det ekonomiska systemet fungerar. Något som påverkar våra liv på ett så förödande sätt borde vi därför ha fått kunskapen om på skolbänken. Verklig ekonomi alltså.

“Sometimes people don’t want to hear the truth,
”Ibland vill människor inte höra sanningen,
because they don’t want their illusions destroyed.”
därför att de inte vill få sina illusioner förstörda”
– Friedrich Nietzsche 1844 – 1900

Det finns massor att läsa på internet idag för den som vill förstå det stora lurendrejeriet och HUR man skulle kunna göra istället. På den här sidan finns endel länkar och filmklipp. Massor med intressanta människor inom helt olika områden har vid olika tider kommit fram till samma slutsatser kring det ekonomiska systemet. När man ser att det var skrivet för så väldigt länge sen – så blir man förbryllad …hur kan det vara möjligt att fortfarande idag, har alla dessa människors klokskap INTE blivit allmänhetens kunskap? Istället är det de okunniga som hjälper den girigaste delen av världens människor att bibehålla detta ruttna system.

En rolig historia: Alla kan bli skuldfria med ett räntefritt lån!
”En rik turist kom in på byns lokala hotell.
Han lägger 1.000 kr på disken och går för att kolla upp rummet.

Hotelldirektören går direkt till slaktaren och betalar sin skuld på 1.000 kr.
Slaktaren går till bonden med samma 1000-lapp för att betala sin skuld.
Bonden går till leverantören för olja för att betala sin skuld.
Leverantören går till byns handelsresande och betalar sin skuld.
Den handelsresande går till hotellet och betalar sin skuld.
Hotelldirektören lägger sedeln tillbaka på disken.
Turisten kommer tillbaka till receptionen…
han gillade inget av rummen och tar tillbaka sin 1000-lapp”.

Ingen tjänade alltså något….men hela byn blev skuldfri…och alla ser positivt på framtiden.

 • Ordet ekonomi kommer ursprungligen från grekiskan och betyder: att hushålla med knappa resurser Wikipedia  – Det är inte det vi håller på med idag.

För dem som inte orkar läsa finns istället många YouTube-klipp med bra genomgångar. Här kommer 4 viktiga punkter att fundera över:
1. Ränta-på-ränta-systemet, multiplikatoreffekten.
2. Inbyggda livslängder i all massproduktion.
3. Dolda och synliga avgifter i allt vad vi handlar.
4. Skattesystemet.

1. RÄNTA-PÅ-RÄNTA-SYSTEMET

Det viktigaste är att förstå det skuldbaserade penningsystemet, alltså ränta-på-ränta-systemet, som effektivt hela tiden förflyttar pengar i den hierarkiska strukturen. Bland det allra bästa man kan lyssna på är den äldre Dr. Albert Bartlett som mycket pedagogiskt beskriver systemet för sina studenter, han är dessutom underhållande att lyssna på. Tyvärr bara på engelska. Samt läsa Margrit Kennedys viktiga bok, på svenska.

 • The Most IMPORTANT Video You’ll Ever See (part 1 – 8) (ca 10 min/del) – av Dr. Albert Bartlett – OM man INTE på djupet har förstått vad exponentiell tillväxt betyder, OCH… OM man känner på sig att politikernas rop på ökad tillväxt…nånstans känns fel. Då bör man lägga en timme på att lyssna på fysikprof. Abert Bartlett. Ta er den timmen – GÖR DET!! och LYSSNA NOGA. ALLA bör se den för att vara förberedda inför nästa val 2014…vi har grymt okunniga politiker, och storföretagare. OM de inte vaknar till och lägger om kurs – då måste vi rösta bort dem – allihopa.

Utstickarpriset  delades ut till professorerna Margit Kennedy och Bernard Lietaer i Stockholm i okt 2012 – Endast Dagens Industri skrev en artikel som inte finns på deras nätsida: ”Prisad för sitt arbete mot ränta på pengar”. Dock… fd VD i JAK Medlemsbank – Oscar Kjellberg, skrev en helsida i JAK:s medlemstidning, sid 13: Utstickarpris till två av räntefrihetens ideologer”

Exempel på räntefri ekonomi:
En unik bank i Sverige är JAK Medlemsbank. En bank som ägs av medlemmarna och vars mål är att arbeta helt utan ränta. Man håller regelbundet kurser.
– JAK Medlemsbank – vår bank
Pat Conaty och Mike Lewis har skrivit om den svenska banken på engelska:
”Sweden’s JAK Bank Liberating community finance from the ball & chain of compound interest”
En kille från Italien (Giorgios Simonetti) reste upp till Sverige och gjorde en intervjuserie om JAK Medlemsbank, helt på eget bevåg: ”JAK BANK REPORT(4 delar)

Richard Werner: Debt Free & Interest Free Money 

Här kan Du beräkna ränta – på – ränta (och allt möjligt annat)

2. INBYGGDA LIVSLÄNGDER I ALL MASSPRODUKTION  (så kallat ”planerat åldrande” för att hålla aktiemarknaden igång)

Det andra viktigaste är att se hur industrin arbetar med inbyggda livslängder i all massproduktion – något som har gjort oss alla till “shoppingmaskiner” för att hjälpa till med att öka tillväxten – så att aktiemarknaden hålls igång och de som lever på aktier kan fortsätta att göra det. Allt måste gå sönder, så fort som möjligt, så att vi tvingas slänga prylarna och måste köpa nytt och industrin får spotta ut ännu fler dålig-kvalité-produkter som vi köper och sen slänger efter några månader och köper nytt igen och igen och igen. För att förstå vansinnet i massproduktionen så kan denna utmärkta spanska dokumentär vara den bästa ögonöppnaren. En stor del av det ekonomiska systemet bygger på det här:

Denna film bör också få alla att inse varför industrin skriker efter mer energi…VI MÅSTE HA KÄRNKRAFT, säger de. Men vem vill egentligen ha all skit som massproduktionen spottar ut i miljontal. Denna massproduktion med sina inbyggda livslängder som tvingar oss alla att slänga och köpa nytt hela tiden (och sopbergen växer). Alla dessa sopberg, när de sedan bränns …förgiftar vår luft med mängder av förgiftade partiklar, och rinner ut i våra vattendrag och dödar massor av mikroorganismer som är fullständigt livsviktiga för allas våra liv. Istället borde vi ju laga och renovera och försöka förbruka så lite naturresurser som möjligt – eftersom vi inte är den enda generation som behöver ha tillgång till dem.
Planerat åldrande – läs på Wikipedia. Läs också vad en person säger som går i starkt försvar FÖR planerat åldrande på diskussionsidan där, intressant hur man kan arbeta så hårt på att få behålla en lögn. Wikipedia menar också att artikeln INTE är skriven ur neutral synvinkel. Komiskt…ja det gäller att hålla tillbaka att människor öppnar ögonen.

För att förstå vad vansinnet med inbyggda livslängder leder till och se att detta sker i så gott som all massproduktion, behöver man läsa:
“A Blueprint 
For Survival”. Så heter den sammanställningen av olika forskningsrapporter, som Edward Goldsmith och några andra forskare försökte väcka världens politiker med redan 1972, inför världens första FN-topmöte om planetens överlevnad. Rapporten kom på svenska att heta “Till dem som vill överleva”. Den här konferensen, som var den första i sitt slag, var i Stockholm och den texten är något av det viktigaste jag har läst. LÄS DEN:

 TILL DEM SOM VILL ÖVERLEVA ! (detta är en pdf-fil, ta ner den på Din egen burk och läs och sprid. Inte mycket nytt har kommit sen den publicerades 1972 – annat än att allt har blivit värre.)

Jag håller på att skicka ut denna forskningsrapport till varenda riksdagspolitiker och tänker fortsätta med alla stadshuspolitiker i Sthlm. Alla ni som vill hjälpa till att sprida deras viktiga kunskaper om tillståndet i världen – skicka den till era egna kommunpolitiker. Man kan tycker att det borde ha varit en plikt då den presenterades, att läsa den – om man ville kalla sig för folkvald. Dessa forskare skrev då 1972:

 det är helt uteslutet att räkna med en fortsatt exponentiell tillväxt i konsumtionen av råvaror och energi. De nu kända reserverna av samtliga metaller utom ett litet fåtal kommer att vara tömda inom 50 år, om konsumtionstakten fortsätter att klättra uppåt som nu.” –

Alltså för 40 
år sedan!!!

Edward Goldsmith fick det alternativa Nobelpriset 1991…han sa då att han INTE kunde förstå varför fler människor INTE var arga. Han dog 2009 men han var en människa som låg långt före alla andra. Jag är glad att han fick det alternativa Nobelpriset i alla fall. Här är några intervjuer:
– ”New Lamps for Old” – interview with Edward Goldsmith (1991 – 30 min)
 ”The Green Revolutionary”
(1989 Part 1 of 2) – 32 min
 ”The Green Revolutionary” (1989 Part 2 of 2) – 20 min
– ”Small Farms” – (1991 – 1 min)
– ”Corporate Organized Crime – (1992 – 5 min)

Kravet på ökad tillväxt, som är alla dagens politikers högsta mål, ger oss alla mängder av problem på andra sidan. Börsen växer men det hänger ju ihop med massindustrin (med inbyggda livslängder i allt) som ger oss mängder av giftiga kemikalier i så när sagt allt vi konfronteras med inklusive maten. Tillväxten är också anledningen till att politiker nästan aldrig vill renovera, restaurera och visa omsorg om älskade platser och byggnader…eller för den delen… ett nästan 1000-årigt träd. Nä, bort med skiten…här ska byggas, byggas, byggas – nytt, nytt, nytt. För att hålla banker, byggbolag, fastighetsägare och börsen igång. Det är det som har förstört i stort sett varenda stadskärna i nästan varenda småstad i hela landet. Tillväxten kräver också att vi blir fler och fler människor (konsumenter) som hjälper till att shoppa och slänga och shoppa mer…igen och igen och igen för att hjälpa aktiemarknaden att växa.

Att som politiker eller för den delen, av dem anställda tjänstemän…INTE förstå konsekvenserna av sitt handlande – när de har ett så stort ansvar, som allas våra liv att förvalta – jamen, det diskvalificerar ju dem i detta nu ögonblickligen. Ner med dem från tronen!
”Hållbar tillväxt finns inte” – av Mikael Malmeus (4 dec 2012)

Det finns numera massor av människor som på olika sätt försöker hjälpa till att väcka fler människor för vad vi står inför. En sådan är Chris Martenson och hans utomordentligt pedagogiska The Crash Course” 

En annan Goldsmith, Sir James Michael, förklarar hur politiker i alla länder har skapat total förstörelse i sina egna länder – i sin enorma girighet. Fast han förklarade det här långt innan vi andra började förstå vad som var på gång:
1. A prophetic interview with Sir James Goldsmith in 1994, Part 1 (10 min)
2. A prophetic interview with Sir James Goldsmith in 1994 Part2 (10 min)
3. A prophetic interview with Sir James Goldsmith in 1994 Pt3 – (10 min)

4. A prophetic interview with Sir James Goldsmith in 1994 Pt4 – (10 min)
5. A prophetic interview with Sir James Goldsmith in 1994 Pt5 (10 min)
6.  A prophetic interview with Sir James Goldsmith in 1994 Pt6 (6 min)

James Goldsmith är en kapitalist som redan 1994 försökte slå på stora brandvarningsklockan. Han påminner mig om en kapitalist här i Sverige som försökte få andra kapitalister i Sverige att förstå sin enorma priviligerade situation och be dem att sansa sig: finansmannen Robert Weil. Han satt in en annons med 10 års mellanrum som riktade sig till andra kapitalister, svåra att hitta men här är de båda:
Annons 1: DN Debatt den 12 juni 1999 – ”Vi kapitalister tackar löntagarna för allt de avstått” 
Annons 2: DN Kultur 20 febr 2008 – ”Kapialister, förenen eder!”

3. DOLDA OCH SYNLIGA AVGIFTER I ALLT VAD VI BETALAR
Här kommer både bankerna och staten in i bilden. I príset på allt vi handlar finns både skatter och räntor inkluderat, fast vi ser det inte. Att skatten MOMS ligger inkluderad i så gott som alla varor och tjänster, det vet de flesta, i olika procentsatser. Men få tänker på att också räntor ligger inbakat i priset på allt vi handlar. Även om vi bara handlar en kasse mat. Det här kan man gå kurser på JAK Medlemsbank om man vill fördjupa sig i.

Exempel: Tänk Dig en trästol. Bonden högg ner trädet (råmaterialet) och sålde till sågverket. Sågverket har startat med hjälp av lån från en bank, när sågverket säljer sin produkt vidare till möbelfabriken så lägger de på lite extra för att kunna betala ränta på sina lån till banken. Möbelfabriken har också lån och lägger också på lite extra när de säljer till möbelaffären för att kunna betala sina räntor till banken. Möbelaffären har också lån och lägger också på lite extra…. alla produktionsled som varit iblandad i tillverkningen av den färdiga stolen – har lagt på extra för att kunna betala räntor till banken. OCH det kan ju vara 100 produktionsled…som alla lägger på för räntorna, (nu blev det ju inte så många i den här korta beskrivningen). MEN – när stolen sen står där i möbelaffären, så kan man säga att ca 1/3 av priset är räntor i bakomliggande led. Så är det med alla produkter vi handlar. Vi betalar alltså ALLA räntor – även om vi inte har ett eget lån i en bank, utan bara genom att gå till affären och köpa en liter mjölk.

Eller ta en fiskarfamilj som exempel. De har köpt in en stor trålare, dyr var den så de tog lån hos banken. För att kunna betala igen lånet MED dyra räntor…så måste ju fiskarfamiljen dra upp mer fisk ur havet än vad de egentligen skulle behöva för att överleva själva….för att kunna betala räntorna till banken. På så sätt tvingas alla att överutnyttja – och utfiskningen blir ett faktum. Vi måste alltså ta ut mer av naturen än vad vi behöver.

4. SKATTESYSTEMET
Eftersom skatten vi betalar till vår gemensamma kassa (staten) är den ihopsamlade tid vi arbetat för att kunna avsätta dessa pengar, så kan man lika gärna räkna om det i TID – för att se hur mycket TID av våra LIV vi tvingas lämna ifrån oss till det vi kallar vårt gemensamma. Vi skulle bli chockade om vi fick veta hur många timmar det blir med alla dolda och synliga skatter och avgifter som vi betalar dagligen. Så mycket TID vill vi inte lämna ifrån oss av våra liv varje dag. Men nu vet vi ju inte det – så vi bara springer på i ullstrumporna!

HUSHÅLLER MED KNAPPA RESURSER – ÄR INTE DET VÅRA “FOLKVALDA” GÖR MED ALLAS VÅRA PENGAR! Vi har ett skattesystem, där samlas pengar in från oss alla i vårt avlånga land – för att bistå var och en med skola, vård och omsorg – man kan kalla det: en slags samhällsavgift. För att vara en del av sitt samhälle – måste man delta ekonomiskt. Idag har vi kommit väldigt långt bort ifrån detta, när politiker och deras tjänstemän i hemlighet planerar vapenfabrik i ett arabiskt land för våra skattepengar ….och mängder av andra saker som våra skattepengar definitivt inte ska gå till. Alla normaltänkande människor inser säkert att något måste göras.

Dessa 4 punkter är i mina ögon de viktigaste delarna för att börja förstå hur galet dagens ekonomiska system är. På den positiva sidan handlar det om att förstå värdet av parallella valutor, möjligheten till lokalt kapital och självklart utveckling av det demokratiska systemet (eftersom det vi idag kallar demokrati är ett stort skämt för ett välutbildat och välinformerat folk). I våra småpåvedömen kommunledningar, landsting och regering och riksdag verkar man helt okunnig om det ekonomiska systemet. Därför måste vi alla bilda oss och ta tillbaka kontrollen över vårt gemensamma samhälle. Inkompetensen och det övergiriga roffarsystemet måste få ett slut.

Man kan faktiskt säga att:
Staten stjäl våra liv ifrån oss – via skattsedeln! OCH….
Bankerna stjäl våra liv ifrån oss – via räntorna.
Vi är bestulna på våra liv helt enkelt.

Och så sitter vi i slutet av livet och tänker: Så fort det gick…alla dessa dar som kom och gick – var det livet? Jag som trodde att jag skulle hinna så mycket. Att det skulle komma att bli TID ÖVER…SEN. Men sen kom aldrig. Så nu när jag tänker på allt detta så har jag kommit fram till att:

Jag vill inte att kommande generationer ska bli bestulna på samma sätt som alla vi som är vuxna idag har blivit det. Vi måste skaka av oss blodiglarna och börja ta tillbaka kontrollen över våra egna liv, vår TID…som är våra LIV – är det dyrbaraste vi har!

Det finns gott om människor som säger: Vaddå brist på tid – det är bara en prioriteringsfråga. Alla som säger så har troligen någon som torkar dem i rumpan fortfarande, lagar mat, diskar, tvättar och plockar undan efter dem…eller så lever de helt ensam och har inga problem med att andra lider.

Som jag skrev ovan…många tror fortfarande att om man inte har lån – då betalar man inga räntor – men då har man fel – för vi betalar ränta så fort vi handlar någonting över huvud taget, om så en liter mjölk. Gör ett eget räkneexpriment:

 • Lägg ihop allt Du har handlat under ett år (mat och kläder mm), dra bort 1/3del av summan.
 • Lägg ihop alla hyror som Du betalt under ett år. Om Du bor i ett nyproducerat hus så är ca 80 procent räntor i bakomliggande led. Utslaget på hela hyresbeståndet (om man bor i äldre hus) kan man dra av 56% från den årliga hyran.
 • OM man dessutom har andra smålån, eller bostadslån så kan man ju se exakt vilken årlig ränta man betalt där.
 • Lägg ihop hela Din totala utgift på ett år. Summera sen ihop allt Du dragit bort och dra ifrån det från huvudbeloppet – så ser Du vad Ditt liv hade kostat Dig UTAN räntor.Om man vet att man har en timlön så kan man ju lätt räkna ut hur många timmar alla dessa räntor blir av ens liv. (sen har vi ju momsen på allt dessutom).

Mycket hänger ihop…ekonomi och energi såklart, men också demokrati….utan demokrati kan vi inte åstadkomma något. Dock behöver det demokratiska systemet också utvecklas nu, för någon riktig demokrati har vi inte! Läs om direktdemokrati under annan flik.

Läs nu på och lyssna på kloka och visa människor…och bli en bildad människa med förutsättningar att göra något gott för Ditt eget samhälle. Håll inte på och bara gapa och svälj allt som kommer ut ur dumburken – TÄNK EFTER SJÄLV!

Som om inte allt detta räckte – så tillverkar bankerna pengar… när vi kommer in och ber om ett lån. Samtidigt som vi ber om ex 100.000 kr i lån och banktjänstemannen skriver in det på Ditt konto i banken – så har dessa 100.000 kr hittats på som en skuld  – och vi skriver under på att återbetala lånet med räntor…som vi såklart måste arbeta för att tjäna in till bankens hitta-på-pengar. Historiens största svindleri som Bill Still utrycker det. Finns massor på nätet om detta. Men politikerna tror inte att det är så:
Intervju med Göran Hägglund 

PENGAR

Alltså alla pengar som finns (eller är påhittade) – är utlånade mot ränta. Därigenom kan man säga att varenda sedel är en skuldsedel. Om man skulle betala igen alla skulder så skulle det inte finnas tillräckligt med pengar i världen – med de räntor som ska betalas in, eftersom några extra räntepengar inte skapades, och inte ramlar de från himlen heller när vi ska återbetala våra lån. MEN idag tillverkar bankerna nya pengar i datorerna varenda gång de ger någon ett lån, så siffrorna för hur mycket pengar det finns – växer. För att försöka förstå:
Se en UR-film Världen: “Systemfel som hotar världen (1 tim 16 min) Ligger på Youtube.

DIVERSE EKONOMI/PENNINGKUNSKAP

POSITIVE MONEY- BANKING REFORM – video (4.20 min) textat på svenska

– The Biggest Scam In The History Of Mankind – Hidden Secrets of Money 4 –
Hidden Secrets Of Money – Ep 1 – Currency vs Money – Mike Maloney
– Hidden Secrets Of Money Ep 2 – Seven Stages Of Empire
– Hidden Secrets Of Money Ep 3 – Dollar Crisis To Golden Opportu

Det sjuka finansiella systemet = det finns snart i princip hur mycket som helst på Youtube om eländet. Men världens politiker, som kallas för folkvalda, blundar med både öron och ögon…och jobbar mest på med att tillhandahålla billig energi till industrin som producerar mer och mer skit, för att öka TILLVÄXTEN – så att aktiemarknaden kan hållas igång och vi tillåter dem att fortsätta och hinner inte ens ställa oss frågan – är det så här vi vill ha det? Trots att det håller på att förstöra våra liv och vår planet.

Radio P1:s Tendens hade en programserie om pengar:
1. Tema: Är det fult att tjäna pengar?
2. Pengar som pengar (28 febr 2012)
3. Samtalet:”Människor som inte drivs av pengar är ostyrbara” (1 mars 2012)
4. Fina eller fula pengar  (2 mars 2012)

Otroligt nog så har det nu blivit allmänt känt, inför alla som lyssnat på Vetandets värld på radio P1 – att det är bankerna som skapar våra pengar genom lån. Ganska otroligt faktiskt… P1…då behövs det väl bara att någon berättar om det i TV också. Radio P1:s Vetandets Värld:
– VAD ÄR PENGAR?  (12 okt 2012)
VAD ÄR EN BANK? (23 okt 2012)
och:


TILL KONTANTERNAS FÖRSVAR
:
Det här är faktiskt viktigt, fråga vilken tobakshandlare eller annan butiksinnehavare som helst, där folk handlar med kort för små summor. Det här är inte det enda som sker i det tysta i vårt land. Gå inte på allting som kommer uppifrån! BANKERNA VILL SLIPPA KONTANTER. Är det nån som funderar över varför?
Läsarstorm i kontantfrågan – (SvD 22 febr 2013)
Kontanter fasas ut hos bankerna – (SvD 24 dec 2012)
Kontanter – ett problem ingen vill ta i – (SvD 4 okt 2012)
Finns det någon bank som är värd namnet? (Barometern 28 aug 2012)
Hemsida: Ett nytt penningsystem

– Tidskriften PENGAR – För dem som inte läst tidskriften PENGAR som endast kom i 4 nummer (en i redaktionen dog 2004), så finns fortfarande endel bra att läsa där: De kan hittas dels på Oljegruppens hemsida, och på tidskatt.se under Litteratur. Tillverkad av Oscar Kjelleberg, Boudewijn Wegerif och Simon Goldin. På oljegruppes sida ligger också en bra artikel: ”Att gå upp för medvetandets stege” 

Det finns massor av Youtube-filmer med Charles och Margrit på internet, detta var bara lite. Båda är mycket lärorikt att lyssna på. Charles Eisenstein är författare och lärare vid ett Collage i Pennsylvania i matematik och filosofi. Han övernattade hos oss när han var här i Stockholm för att föreläsa. En bra tänkare. Någon svensk man översätter just nu hans ”Sacred economics” på nätet och några kapitel finns klara att läsa: http://sacred-economics.com/inledning/ 

TILLVÄXT

 • ”GLOBAL HANDEL LÖSER ALLT, TILLS ALLT ÄR SLUT… vi måste ge upp tillväxten som samhällsnorm”…sa han 1974, professor Jay Forrester. Och: ”Vi kommer att få det mycket sämre. Vi går mot en katastrof. Det enda vi kan göra för att undvika katastrofen är att ställa in världen på ett tillstånd av jämvikt”
  Limits of growth – by Jay Forrester

– Finansiella systemet är omättligt och sjukt – (SvD 24 sept 2011) – artikel av Nils Fagerberg och Ulf Jakobsson

– Blixtkraschens tidsålder -(Ordfront 2010) – artikel av Daniel Berg
Väldigt tydlig beskrivning av aktiemarknaden och börsens funktion och de stora monsterdatorerna som INGEN människa kan tävla mot.

– Bankernas makt skapar stora kriser (GP 4 jan 2013) – artikel av Yoshi Frey.

 Bubblor av tillväxt (23 min) – Youtubefilm av Annika DoppingUr filmen: Vandana Shiva som startat Mormödrarnas Universitet. “Mormödrar är de mest intelligenta människor på planeten, de har förringats. De vet hur man överlever på väldigt lite”, den kunskapen måste tas tillvara, säger hon.
– Svensk ekonomi drivs av skuldbubbla – (Svt 21 november 2013)

– Den nyliberala nationalekonomin är världsfrånvänd – artikel i GP 25 jan 20131.

Tillväxt – reflektera – bra hemsida av Stellan Tengroth

”De som vinner på att stora städer växer är byggbolag, banker och fastighetsägare. Vi har nu nått fram till tillväxtens gränser och den stagnerande globala tillväxten har lett till en global finansiell kris”, säger Oscar Kjellberg.
Ja..så är det naturligtvis. Jag undrar exakt HUR MYCKET av våra skattepengar som går till att hjälpa dessa företag? Och HUR MYCKET som gått till dem de senaste 20 åren? Hur mycket samarbete är det mellan Exploateringsbyrån och företagen? En viktig dokumentär till är:

Dokument utifrån: Lobbyisterna  – (tyvärr utan svensk text – om nån hittar den hör av er)
JO, TILLFÄLLIGT t.o.m fred 8 nov 2013 kan den ses med svensk text på SVT Play –
LOBBYISTERNA (svensktextad)

Dokument Inifrån – NOVEMBERREVOLUTIONEN (från 2004)
”Den här filmen handlar om Sveriges okända statskupp. Den genomfördes den 21 november 1985 av en liten grupp sammansvurna och förändrade i grunden den ekonomiska politiken i Sverige. Trots detta är kuppen nästan helt okänd av svenska folket, något jag hoppas att min film i någon mån ska avhjälpa”. säger Dan Josefsson.
Dan Josefsson blogg
Wikipedia: Novemberrevolutionen
”Korståget mot den svenska välfärden eller Den svenska elitens våldsamma revolt”
(12 juli 2008) – Den här historien känner väl de flesta pålästa till…men det är en väldigt bra beskrivning av nutidshistoria från1970-talet och framåt.

Sedan 1970 talet har lönenivåerna gått ner – trots produktivitetsökningen. En kraftig förskjutning har gjorts i fördelningen av det som produceras… FRÅN löner TILL vinster. Det har kunnat göras med hjälp av medvetna politiska beslut! Alla som inte sett den: SE DEN! Ren allmänbildning:
Dokument inifrån: LÖNESÄNKARNA – kan ses på svtplay tom 4 aug 2014

 Höst 2012 – Sveriges stora företag annonserar att de inte tycker att lönsamheten är tillräckligt god och därför tänker säga upp en väldans massa människor igen…och flytta dit lönsamheten är bättre (kanske som H&M med bara 3:-/timme till arbetarna)…så kan man faktiskt se om den här filmen: ”Överdos: Nästa finansiella kris” (tyvärr ingen svensk text). Våra företagare gör sina egna landsmän arbetslösa…också hos oss…tyvärr kommer det nog att bli mer sådant…vad ska alla arma människor göra..som har hus- och lägenhetslån…det bryr företagen sig inte om. Det står i aktiebolagslagen att aktiebolag i första hand ska skapa vinst åt sina aktieägare…girigheten är inskriven i lagen. SE DEN:
OVERDOSE: The Next Financial Crisis – 46 min ( Johan Norberg är berättare på engelska)

UTOPIA i USA – Många kanske har redan har sett denna utmärkta dokumentär (UtbildningsRadions) om verkligheten i USA. Kloka människor, starka individer som på ren ilska över storföretagen+politikernas krig mot medborgarna…gör något själva! Allt det här skulle vi i Sverige också kunna göra…i varenda by och småstad i landet…..för samma fenomen har vi också här (politikerna samarbetar med bankerna och storföretagen). Det krävs bara att någon har modet att starta igång sina vänner och bekanta och sen bestämma sig, vi kan resa oss! (går att se t o m 25 april 2013)

The End of Poverthy? – en film om den absurda, kriminella kontrasten på fattig och rik. (1 tim 44 min) Att bli arg räcker inte….vi måste resa oss och göra något. Vi kan börja med att ta tillbaka våra röster från de som misshushåller med våra liv!

Why is the rich getting richer? – Tecknad filmsnutt, 3 min
Problemet med utforskningen av haven – tecknad lärorik kortfilm, 4 min

En pensionerad högskolelärare berättar om sin forskning av :
The Crime of the Canadian banking system
 – (del 1/4 av Bill Abram.
The Crime of the Canadian banking system – (del 2/4)
The Crime of the Canadian banking system – (del 3/4)
The Crime of the Canadian banking system – (del 4/4)

The Money Fix – A Documentary for Monetary Reform ( 1 tim 20 min)

Som Carl Norberg skrev: ”hela jorden står under besparingsåtgärder för att kunna betala räntor till banker”.
Ja…detta kan göras för att vi har ett skuldbaserat penningsystem – alla pengar ska återbetalas med ränta. Alla dessa besparingsåtgärder som vi ser över hela världen är samtidigt en stöld av demokrati. När allt som vi ägde gemensamt säljs av till privata aktörer så blir vi inte längre delaktiga ens via våra politiska företrädare. Och det är politiker och banker som åstadkommer den förändringen. Det är ren och skär stöld av våra liv – eftersom pengar är ihopsamlad tid – tid som är våra liv.

”INSIDE JOB” – ( 1 tim 48 min) En av de kanske viktigaste dokumentärerna kring hur den senaste ekonomiska krisen startade den 15 sept 2008 (och som fortfarande pågår). Tyvärr utan svensk text.
INSIDE JOB – (1 tim 48 min) – OBS: Samma film med spansk text.

En spännande berättelse i väldigt amerikansk stil om bankirerna som kraschade världen 2008:

 4. Meltdown – The Global Financial Crisis? 1 – 4 (45 min)

I America gör man ”talkshows” om eländet – The wealthgap

A Message from Argentina – Get your money out of the bank fast! (1 of 2 )

Några toppenbra tecknade beskrivningar av Annie Leonard:
– The Story of Stuff
– The Story of Bottled Water
– The Story of Cap & Trade
– The Story of Broke 
(skatterna)
– The Story of Change

En mild kritiker till hennes kortfilm om skatterna: Svar på The Story of Broke – av prof. Art Carden.

Fler tecknade väldigt bra berättelser…om SKULD:

– What the Economic Crisis Really Means – and what we can do about it
– Money as Debt – nr 1

– Money as Debt – nr 2
– Money as Debt – nr 3
Money as Debt III – Evolution Beyond Money Preview

Jag vill äga världen, plus 5 % till…!

WORLDS DEBT EXPLAINED – Världens nu beräknade skulder

Från mitt fritidsfartyg M/S LEO: Några väldigt bra videotagningar av Tomas Boman och produktionsbolaget Andersö & Boman som ligger på Tidskriften EFFEKT:s hemsida: 

 1. Nicole Foss – Om finansbubblor och billig energi = Om det finansiella systemets bubblor, om kärnkraft, om billig energi, om ekonomisk tillväxt och myten om frikoppling och om alternativa energikällor. (18 okt 2011). En fantastisk kvinna som pratar väldigt fort…ibland måste man lyssna flera ggr för att hänga med.
 2. Anders Wijkman – Om omställning och förnekelse (30 nov 2011)
 3. Alf Hornborg – Om maskiner, pengar och omfördelning  (6 dec 2011)
 4. David Jonstad – Civilisationens kollaps – om boken Kollaps  – Livet vid civilisationens slut (27 dec 2011)
 5. Stina Oscarson – Om vår tid av tillväxtfetish och konsumism (5 mar 2012)
 6. Oscar Kjellberg – Om finansiering efter oljetoppen ( 14 mars 2012)
 7. Björn Forsberg – Omställningens tid (19 mars 2012)
  Björn Forsberg:s blog – I gränslandet
  Ett industrisamhälle som gått in i resursväggen – 
  fr. VästerbottensKuriren

UR – En bok, en författare: OMSTÄLLNINGENS TID – Björn Forsberg  (28 min)

Ekonomisk Reform – Verklig frihet börjar med kunskap om pengar
EkonomiskReform.se har funnits online sedan 2009 och är ett nätverk som arbetar för ett nytt ekonomiskt system. De samlar namnunderskrifter genom fliken Stöd en Reform som även är kopplad till hemsidan www.SkapaPengar.nu

Koalition för en penningreform – Anders Linder
Sunda pengar – blog
nonviolent money – blogg – Cecilia Carlsson
Positiva pengar – penningreform – A Simple Solution to the Debt Crisis – Positive Money – 4 min med svensk text
Planeringsgruppen för bankinformation och ekodemokrati – Rörelsen för penningreform

”Financial reform for a sustainable economy”: Part 2: Michael Kumhof

BILL STILL
En otroligt duktig arbetare för att allmänbilda människor i ekonomi är Bill Still. Tyvärr är inte alla med svensk text trots att detta borde vara översatt och användas i svenska skolan… de är extremt viktiga.  Två av de ledande förespråkarna för ekonomisk reform i USA är Ellen Brown och Bill Still. Båda har varit i Stockholm och pratat.
– The Secret of Oz – Winner, av Bill Still – Best Documentary of 2010 v.1.09.11 (engelsk text)
The Money Masters – (hela filmen är drygt 3 timmar) Men mycket sevärd.
The Fed & Gold – Bill Still – (5 min)
Premiere of ”Jekyll Island” Secret Origins – Bill Still – (19 min)
The Jekyll Island – 2 min reklam för en film om det största lurendrejeriet i världshistorien…det påverkar allt och alla på hela planeten och kommer bara att bli värre för varje år, våra barn kommer att ärva det – OM VI INTE STOPPAR DET? Men ALLT går att ändra på!
Secret Bank – Money Masters – The Federal Reserve – en privatägd bank (10 min)

Han gör regelbundna Youtube-rapporter som många är otroligt bra:
Still Report # 231 – IMF’s Kumhof #2 – 7 april 2014
Still Report # 230 – IMF Researcher Supports Monetary Reform – 5 april 2014
Still Report 111 – Obama Advice
Still Report #116 – Swiss Basic Income – 27/10-2013
Still Report #121 JFK Assassination ”Fed” Myth – 14/11-13
Still Report #122 – Black Umbrella Man (JFK Assassination) – 19/11-13
Still Report #129 Lies 1 – Census (JFK Assassination) – 23/11-13
Still Report #130 — American Basic Income – 25/11-13
Still Report #134 — Quarks & China (internetvalutor) –  2/12 – 13
Still Report #141 MIT Economist Predicts (nätvalutor) – 14/12-13
Still Report #143 – Iceland Jails Bankers – 17/12-13
Still Report # 146 – Anti NSA Coalition? 2 – 19/12-13
Still Report #149 – Israelis Meet Dec 25 – 24/12-13
SR 154 NSA’s Package Shop – 1/1- 2014

Bankerna skapar pengar ur luft – artikel

Bankernas makt kontra demokratin – 5 min svensktextad. MYCKET BRA! (Power of Banks vs Democracy)

Kraven på en ”Ekonomisk reform” hörs allt ljudligare i svallvågorna av finankrisen, nyligen uppmärksammades t ex frågan av Oliver Stone i lanseringen av filmen Wall Street 2.

BLOGGAR
 • Ellen Brown – en av de kanske viktigaste skribenterna i världen att lyssna på, hon var här i Stockholm i maj 2009. En helt fantastisk människa! Se henne på några videos:

– Ellen Hodgson Brown Web of Debt.
Simon Dixon intervjuar henne – del 1
Simon Dixon intervjuar henne – del 2
Simon Dixon intervjuar henne – del 3

– Finance Capital vs. Public Banking – Ellen Brown on GRTV (50 min)

Hennes viktigaste bok heter WEB OF DEBT, finns att köpa på svenska. Läs en av alla hennes artiklar på svenska handlar om Libyen: Är det oljan det handlar om eller är det banken? Finns inte så mycket på svenska tyvärr men annars finns det massor, här är bara några få videos.

 • – Professor Richard Werner förklarar hur bankerna faktiskt tillverkar pengar:
  – DEN STORA BLÅSNINGEN – Finns mycket av denne man på internet som också är värt att lyssna på.

En av de få riktigt intressanta tidskrifterna idag:
Tidningen EFFEKT

DIVERSE:

– Nya lokala valutor ersätter euron i Grekland  – (Sveriges radio 17 sept 2012)

En kväll på Dramaten:
De misslyckade konsumenternas afton
ENERGI

Då 1972!!!!… ansåg en större grupp forskare att:
”Den så kalladebruttonationalprdukten (BNP), som är lika med befolkningen multiplicerad med den materiella levnadsstandarden, förefaller som det bästa måttet för den ekologiska efterfrågan, och den stiger enligt FN:s statistiska årsbok med 5-6% årligen, vilket innebär en fördubbling med 13,5 års mellanrum. OM denna tendens fortsätter, kommer den totala ekologiska efterfrågan under den tid det tar för världens befolkning att fördubblas (vilket beräknas ha skett strax efter år 2000) att ha sexdubblats.

Om vi alltså låter den nuvarande tillväxttakten fortsätta, kommer den totala ekologiska efterfrågan att ha 32-dubblats bara under de närmaste 66 åren – och ingen vettig människa lär väl idag vara beredd att påstå att det alls skulle vara möjligt, eller önskvärt, att vi alls skulle kunna bemästra de svårigheter en sådan tillväxt måste skapa. Eftersom detta skulle innebära att vi bröt ner ekosystemen och tömde ut naturtillgångarna på ett sätt som måste leda till livsmedelsbrist och hela samhällets sammanbrott.

Som vi redan varit inne på så är det helt uteslutet att räkna med en fortsatt exponentiell tillväxt i konsumtionen av råvaror och energi. De nu kända reserverna av samtliga metaller utom ett litet fåtal kommer att vara tömda om 50 år, om konsumtionstakten fortsätter att klättra uppåt som nu.”

Så skrev dessa forskare 1972 i en bok som kom i en forskningsrapport inför världens första FN-toppmöte om planetens överlevnad – den var i Stockholm 1972. Det handlar om multiplikatoreffekten…som Dr. Albert Bartlett berättar om för sina elever. Själv tycker jag att alla politiker borde varit ålagda att läsa och förstå den…kanske tvingas till studiecirklar för att verkligen kunna smälta vad det är dessa forskare sa. För fortfarande idag är det varje politikers högsta mål – att öka tillväxten. De, politikerna, håller i sin okunnighet på att ta livet av oss. Det enda vi kan göra idag är att ta ifrån dem makten och försöka komma till insikter själva!

I filmen Naturens resurser sinar” säger idag (2012) oljetoppsforskaren Kjell Aleklett:””om de spelregler gäller i framtiden…som har gällt…vad det gäller ekonomi och tilväxt …så går det inte”.

– Experterna oense om framtidens oljetillgångar – 31 jan 2013 – Sthlm:s Fria 
– Hur mycket skulder och sämre nettoenergi orkar samhället med?
7 mars 2013

– “När oljan tar slut” (svenska), från TV:s Dokument utifrån (7/4-10)
– ”Dyrare olja orsaken till lägre tillväxt”  (SvD 7 nov 2012)
– Ett väldigt långt samtal med Nicole Foss. – 
Dra in ljudfilen till minutvisaren står på ca: 7.00 där han presenterar henne. Hon är en ekonomihistoriskt otroligt kunnig kvinna … som talar så fort att man ibland faktiskt måste lyssna mer än en gång. Hon reser runt som en profet i hela världen och sprutar ur sig kunskap som en kulspruta. Jag hade själv förmånen att få ha henne mitt vardagsrum en gång. Hon är en otrolig klarspråkare och staplar sanningar på varann helt öppet – varsågoda! (Tack Martin Saar för att Du pekade på denna ljudfil) 

Eländiga rapporter haglar över oss. Forskare har under årtionden larmat om situationen för vår gemensamma planet. Samtidigt fortsätter företrädare av alla sorter att hävda Tillväxt, Tillväxt, Tillväxt!! Nu börjar också enskilda potentater oja sig över att vi har problem…ekologiska problem. Men ingen i den officiella världen sätter det i relation till det ekonomiska systemet – som vi alla är intvingade i? Som ÄR själva anledningen till våra problem.

FACEBOOK
Olika grupper som arbetar med att försöka sprida ekonomisk allmänbildning och diskutera för att själva förstå:

KAN VI GÖRA NÅGONTING? – SVAR: Ja, naturligtvis! Förkovra oss – Rösta bort hela det partipolitiska systemet 2014. Ta tillbaka makten över våra liv!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s